Alexandre LAURENT

Alexandre Laurent heeft het geluk geboren te worden in een kunstzinnig nest. Zijn vader verlaat Frankrijk en strijkt neer in Brussel ten tijde van de wereldtentoonstelling van 1958, gewapend met een uitgebreide ervaring als fotograaf. Hij werkt er als fotojournalist voor Associated Press, maar algauw ontluikt zijn passie voor luchtfotografie.

 

De kleine Alexandre groeit op tijdens de gloriedagen van de persfotografie en vliegt vaak mee met zijn vader op diens fotomissies. Zo ontdekt hij al op erg jonge leeftijd datgene wat al snel ook zijn passie zal worden. Zijn enorme toewijding aan het beeld bereikt een hoogtepunt wanneer hij aan boord stapt van een vliegtuig dat uitgerust is met zijn apparatuur.

 

Carrière 

In 1981 begint de 17-jarige Alexandre zijn carrière als leerjongen bij zijn vader.
In 1985 slaat hij zijn vleugels uit en richt hij een eigen fotografiebureau op, gespecialiseerd in studiofotografie en bedrijfsreportages.
In 1993-94 moet hij zijn professionele bezigheden even staken om zijn militaire dienstplicht te vervullen.
In 1994 investeert hij in bijkomende studioapparatuur en legt hij zich volledig toe op publiciteitsfotografie. Hij werkt voor Alken-Maes, Nestlé, Black & Decker, John Martin, Godiva, CFE, CEI, Besix en vele anderen.
In 1998 ontdekt Alexandre de digitale fotografie en in 2000 laat hij het labo definitief achter zich en gaat volledig digitaal.

 

Vandaag staat Alexandre Laurent aan het hoofd van een 100% digitaal fotografiebureau met studio en geeft hij leiding aan een zevenkoppig reclameagentschap, beide gevestigd in een gerenoveerd fabrieksgebouw van 675 vierkante meter in Braine l'Alleud.

 

Al die tijd bleef Alexandre één doel voor ogen houden: de droom om de knowhow van zijn vader in de praktijk te brengen én aan te vullen door zelf opnieuw aan luchtfotografie te doen. Veertig jaar later is het zover: Alexandre treedt in de voetsporen van zijn vader, vast van plan zijn eigen stempel achter te laten. Zijn vader was een getalenteerd journalist, maar ook Alexandre bezit een onmiskenbare gave: die van de onvervalste kunstenaar.

 

Kunst:

Het artistieke talent van Alexandre Laurent komt nergens beter tot uiting dan in zijn nachtelijke luchtfoto's. Aan de uitdagende complexiteit van dit werk koppelt hij ontegensprekelijk een goed ontwikkeld oog voor kunst. Die kunst beoefent hij in de geest van de grote traditie van de luchtfotografie. Hij verkiest het vliegtuig boven de helikopter vanwege de grotere bewegingsvrijheid in de hoogte, al vereist die methode wel een groot meesterschap: het ogenblik moet immers in volle vlucht gevat worden. In één seconde legt hij de adembenemende schoonheid van zijn stad vast, en zodoende biedt hij zijn publiek een verrassende nieuwe kijk op een vertrouwde omgeving. Via zijn spel met licht en duisternis hertekent Alexandre de stad.